5 tips du skal kende, når du køber en brugt computer

Recycling og genbrug er blevet meget populært de senere år, og det gælder også genbrugte computere. Går du og overvejer at købe en brugt bærbar computer, er det vigtigt, at du følger disse 5 gode råd. På den måde får du nemlig mest muligt ud af din nyerhvervede brugte computer.

 

Hvad skal computeren bruges til?

Inden du køber den brugte computer, er det en god idé at overveje, hvad du vil bruge computeren til. Mange computere bliver langsommere med tiden, og derfor bør du tænke over, hvad dine behov er. Skal computeren bruges til at spille mange spil på, bør du lede efter en ekstra hurtig computer eller følge nogle af vores tips herinde til at gøre computeren hurtigere, eksempelvis disse.

Det er altid vigtigt at overveje fordelene og ulemperne ved den computer, du ønsker at investere i, så du er sikker på, at den passer til dine behov.

 

Få et billede af kvitteringen

Selvom en brugt vare sælges videre fra én ejer til en anden, så dækker varens garanti stadig. Det er derfor en rigtig god idé at spørge, om du kan få et billede af varens kvittering, hvis du køber den brugte computer af en privatperson. På den måde kan du nemlig bevise, at garantien stadig er gældende, hvis computeren skulle gå i stykker. Vær dog opmærksom på, at garantien oftest kun dækker to år fra det tidspunkt, produktet er blevet købt i butikken, så hvis computeren er ældre end det, er det ikke sikkert, at garantien stadig gælder.

Husk også, at fremvisning af en kvittering er en garanti for dig om, at varen i hvert fald ikke er stjålet og solgt videre som hælervare.

 

Formatér disken

Når du først har købt din nye brugte computer, er det vigtigt at passe godt på den, så den kan holde i mange år. Hvis din tidligere ejer ikke i forvejen har formateret computeren, skal du starte med at gøre dette. På den måde sletter du alt sælgers data på harddisken, så du derefter kan starte på en frisk med en helt tom computer.

 

Beskyt computeren mod virus

Når computeren er formateret, er du klar til at bruge den. Men du skal være opmærksom på, at så snart du går ind på internettet fra computeren, bliver den inficeret af spyware. Spyware installeres ofte, uden du bemærker det, og det bliver brugt til at følge med i, hvad du laver på din computer. Spyware overvåger alt, hvad du foretager dig på internettet, og det kan udnytte disse informationer kommercielt eller til at stjæle dine personlige oplysninger. Derfor er det altafgørende, at du anskaffer dig et antivirusprogram, så du kan færdes sikkert på internettet.

 

Brugt computer til arbejdsmæssig brug

Overtager du en brugt computer fra en kollega, har IT-medarbejderen på din arbejdsplads nok ordnet det meste af arbejdet for dig. Men sørg alligevel for at spørge IT-medarbejderen, om der er styr på det hele, inden du tager computeren i brug. Ellers kan den tidligere ejers filer, ønskede eller uønskede, inficere dit arbejde. Ligesom med det telefoniske omstillingsanlæg eller kaffeautomaten skal der være styr på elektronikken på arbejdspladsen, ellers går det ud over arbejdsglæden.

Du kan desuden læse mere om reglerne for skattefrihed for en computer, der stilles til rådighed af en arbejdsgiver her. Hvis en arbejdsgiver stiller en computer til rådighed for en medarbejder til arbejdsbrug, skal medarbejderens private brug af computeren nemlig ikke beskattes.